Navigaatiovalikko

Uutiset pääotsikko

Uutiset

Sisältöjulkaisija

angle-left Vuoden 2020 uittokausi päätökseen

Vuoden 2020 uitot uitettu

AjankohtaistaUutiset11.12.2020
Uittolautta

Vuoden 2020 uitot on uitettu. Uittokausi oli tänä vuonna muutama viikko viime vuotta pidempi, ensimmäinen uittolautta aloitti matkansa 27.4 Kiteen Puhoksesta ja viimeinen uittolautta saavutti määränpäänsä Ristiinan 2.12. Uittomäärä oli hieman viime vuotta pienempi, mutta kuljetussuorite pysyi ennallaan koska uittomatka piteni viime vuodesta miltei 20 kilometriä, ollen keskimäärin miltei 290 kilometriä. Lauttoja saapui Ristiinaan 11 kpl ja Kaukaalle 14 kpl.

Saimaalla uitosta on tullut myös kiinnostava matkailutuote, esimerkiksi Puumalassa on perustettu Whats Up-ryhmä, johon liittymällä voi saada tietoa uittolauttojen liikkeistä. Ryhmä onkin ollut suosittu, ja uittolauttoja on kokoontunut seuraamaan ja valokuvaamaan monet aiheesta kiinnostuneet. Uitto onkin Saimaan erikoisuus, vain Venäjän Arkangelissa harjoitetaan uittoa Saimaan ohella, puhutaan siis ainutlaatuisesta kuljetustavasta.

Uitto on edullisin ja ympäristöystävällisin tapa kuljettaa puuta. Vesi toimii myös varastona ja pitää ötökät poissa. Kustannusetu on jopa kolmenkertainen tiekuljetukseen verrattuna. Samalla teiltä on poissa satoja rekkoja. Pisimmillään puuta uitetaan Pielisen ja Kallaveden pohjoisosista Kaakkois-Suomeen. UPM on ainoa yhtiö Suomessa, joka käyttää uittoa.