Navigation Menu

Uutiset pääotsikko

News

Asset Publisher

angle-left Vetoomus Saimaan kanavan sulkujen pidentämisestä

Vetoomus Saimaan kanavan sulkujen pidentämisestä

Recent newsNews19.05.2020
Mälkiän sulku Lappeenrannassa

Pohjois-Karjalan, Pohjois-Savon, Etelä-Karjalan ja Etelä-Savon maakuntajohtajat, Saimaan alueen suurimmat laivaajat ja vesiliikenteen palvelujentarjoajat vetoavat Suomen hallitukseen Saimaan kanavan sulkujen pidentämiseksi. 

Hallitukselle on maaliskuussa 2020 toimitettu kaikkien toimijoiden allekirjoittama vetoomus Saimaan kanavan sulkujen pidentämisen puolesta. Saimaan kanavan sulkujen pidentämisellä on kiire; painolastivesiasetus tulee voimaan vuonna 2024, jolloin osa Saimaan nykyisestä kalustosta poistuu liikenteestä. On saatava päätös sulkujen pidentämisestä, jotta varustamot voivat suunnitella tulevaisuuden toimintaansa. Vetoomuksessa pyydetään 5 miljoonan euron aloitusrahaa sekä tilausvaltuutusta sulkujen pidennystyöhön, koko projektin kustannuarvio on 80 miljoonaa euroa. 

Saimaan kanavan yläportit joudutaan joka tapauksessa uusimaan 10 vuoden sisällä, joten niiden siirtäminen 11 metrillä on tässä vaiheessa järkevää ja kustannustehokasta. Sulkujen pidentämisellä on useita positiivisia seurauksia: työn on arvioitu työllistävän noin 2000 henkilötyövuotta, se lisää Saimaan alueen elinvoimaisuutta, tukee Euroopan Unionin Green Deal periaatteita sekä antaa indikaation alan toimijoille että vesiliikennettä tuetaan valtion toimesta.

Vesiliikenne on ympäristöystävällinen ja turvallinen kuljetusmuoto. Se on myös usealle yritykselle erittäin tärkeä ja kustannustehokas osa logistiikkaketjua. Ja ei unohdeta matkailua, pidemmät sulut antaisivat mahdollisuuden uudenlaisille risteilyaluksille saapua Saimaalle.  Nyt on aika!

Vetoomus on luettavissa kokonaisuudessaan materiaalipankissa