Navigation Menu

Uutiset pääotsikko

Uutiset

Innehållspresentatör

angle-left Vesitiepäivä2020 tarjosi upeita ja mielenkiintoisia esityksiä Saimaasta ja vesiliikenteestä

Vesitiepäivä2020 tarjosi mielenkiintoisia esityksiä vesiteistä ja kestävästä kehityksestä

news-labelNyheter04.02.2020
Antti Vehviläinen puhumassa Vesitiepäivä2020

Vuotuinen Vesitiet Ry:n järjestämä Vesitiepäivä pidettiin tänä vuonna Sokos Hotel Lappeessa, Lappeenrannassa 29.1.2020. Teemana tänä vuonna oli vesitiet ja kestävä kehitys. Päivä piti sisällään toinen toistaan mielenkiintoisempia esityksiä Saimaasta, ympäristöstä, kestävästä kehityksestä ja ilmastonmuutoksesta. Vesitiepäivillä saatin myös kuulla Venäjän sisävesiliikenteen kuulumisia ja nähtiin Aalto Yliopiston suunnitelmista suunnitella uudenlaisia rahtilaivoja. 

Myös naviSaimaa oli aktiivisesti mukana päivän aikana, kun projektipäällikkö Antti Vehviläinen visioi Saimaan liikennettä viiden vuoden päähän. Kuultiinpa suunnitelmia yhdistää satamia, perustaa Saimaan vesiliikenteen kehittämisyhdistys ja se, miten Saimaa on liitetty TEN-T korridooriin ennen vuotta 2025. Näitä kohti mennään ja tavoitteena on, että Saimaan vesiliikenne vuonna 2025 on elinvoimainen, alati kasvava ja täynnä uusia, ympäristöystävällisiä innovaatioita, kuten esimerkiksi kanavan lämmittäminen geoenergialla. Lämmityshankkeesta kuultiin myös erillinen esitys ,kun Geologian tutkimuslaitoksen asiakkuuspäällikkö Asmo Huusko kertoi mahdollisuuksista lämmittää kanavaa maalämmöllä. Saimaa tarvitsee uusia innovaatioita, ja kanavan lämmittäminen olisi juuri sellainen. Lisäksi, olisipa hieno vientituote. 

Saimaan kanavan sulkujen pidennyksestä keskusteltiin vahvasti. Tahtotila on kova, ja se huokui liki 90 hengen vahvuisesta kuulijakunnasta. Suunnitelmat valmiina, nyt on saatava rahoitus. Viesti on selvä. Jos sulkuja ei pidennetä, alukset poistuvat liikenteestä viimeistään vuonna 2024 painolastivesiasetuksen tullessa voimaan. Nyt on siis saatava päätös ja lähdettävä täydellä höyryllä eteenpäin. 

Kaiken kaikkiaan päivä oli mielenkiintoinen ja erinomaisesti järjestetty. Päivän esitykset ilmestyvät piakkoin Vesitie yhdistyksen kotisivuille osoitteeseen vesitiet.org.